6.4.08

orav näris püksid läbi


Keili palvel riputan siia selle pildi - siin eksponeeritakse Hitleri pükse pärast talle 1944. aasta juulis tehtud pommiatentaati; Hitler ise pääses väiksemate vigastustega, oletatavasti päästis teda massiivse tammepuust laua jalg, mis jäi pommi ja Hitleri vahele.
rääkisin Keilile ja Katrinile miskipärast, et olin Kershaw' raamatus näinud pilti Hitlerist endast, sellised püksid jalas - ilmselt oli mu mälus mitu pilti kokku sulanud, sest raamatus oli seal kõrval pilt Hitleri ehmunud näost pärast atentaati.
mis mul selle pildiga on? ei midagi erilist, lihtsalt üks pisut naljakas pilt ühtedest maailmaajaloolistest pükstest; arvatavasti oleks 20. sajandi ajalugu pisut teistsugune, kui see atentaat oleks õnnestunud - vandenõulased olid kõrgemad sõjaväelased, nende eesmärgiks oli riigipöördega moodustada valitsus, mis teeks lääneliitlastega rahu, et Saksamaal jääks vabad käed tõrjuda Nõukogude Liidu sissetungi. tõenäoliselt oleks Saksamaa säilitanud oma ühtsuse, võimalik, et Nõukogude mõjusfäär Ida-Euroopas oleks jäänud nõrgemaks (sest Nõukogude väed hakkasid suvel 1944 alles sinna jõudma), võimalik, et ameeriklased poleks Jaapanile oma tuumapomme visanud. aga samas on võimalik, et poleks tulnud Nürnbergi protsessi ning sõjajärgne Saksamaa oleks olnud "inimnäolise natsionaalsotsialismi" maa. Eesti ajalugu vist väga põhimõtteliselt muutunud poleks. kõigist neist oleksitest need püksid räägivadki.

Kommentaare ei ole: