27.1.08

maailma suurim teemant

teadaolev maailma suurim teemant on 3000-kilomeetrise läbimõõduga, kaalub 2,27 tuhat triljonit triljonit tonni ehk 10 miljardit triljonit triljonit karaati (suurim Maa-pealne teemant kaalub 530 karaati), asub Kentauri tähtkujus meist 500 triljoni kilomeetri kaugusel (st valgus liigub sealt siia 50 aastat) , tema ametlik nimi on valge kääbustäht BPM 37093 ja hüüdnimeks biitlite loo järgi Lucy. vt lähemalt nt http://www.theage.com.au/articles/2004/02/17/1076779973101.html

arvata on, et killukesega sellest teemantist saaks kogu maailma majandussüsteemi hetkega ära osta või õigemini põhja lasta.

põhimõtteliselt on kõik väiksed kääbustähed endised kustunud päikesed - nii et ka meie Päike muutub millalgi kosmilises tulevikus selliseks teemantiks.

teemant ise on üks süsiniku allotroop, st ta koosneb puhtast süsinikust. teine puhtast süsinikust koosnev aine, ainult teistsuguse struktuuriga, on nt grafiit, mis on hariliku pliiatsi südamike põhiosa. pliiatsisüdamikus on kokku segatud ülipeenestatud grafiit, ülipeenestatud savi (SiO4, st sisaldab räni ja hapnikku) ja vesi (sisaldab vesinikku ja hapnikku).
laias laastus on süsi ja tahm süsiniku korrapäratu struktuuriga esinemisvormid.

mõlgutamist kui palju.

Kommentaare ei ole: