29.5.08

Karl Johans gate

eile oli telekas film sellest, kuidas Araabia Ühendemiraatide Ras al-Haima šeik hakkas oma emiraadile keset kõrbe uut pealinna ehitama ning tellis Norra arhitektidelt selle linna "värava":


netis ringi vaadates avastasin, et seesama arhitektibüroo, Snøhetta, on üsna hiljuti, 2005. aastal, ümber kujundanud tollesama Karl Johani tänava, millest hiljuti kirjutasin - nii et see mulje, mille sain, poleks ehk viis aastat tagasi päris niisugune olnud. nad taastasid kivisillutise, mis oli pärast sõda asfaldiga asendatud, laiendasid kõnniteid, istutasid puid juurde, muutsid tänavavalgustust jne.
siin mõned pildid, kus tänav kehastab ruumiliselt seda, mis võimuga toimub. 9. aprill 1940, Saksa väed marsivad linna, tulles kuningalossi poolt, st uue valitsejana:

ja 7. juuni 1945, kuningas naaseb eksiilist, suundudes lossi poole:


üks Karl Johani tänava omapära on ka see, et selle kõnniteed on kaetud Ibseni tsitaatidega (see on Snøhetta plaanist sõltumatu üritus) - idee on aja jooksul katta nendega kogu see teekond, mida Ibsen sageli kõndis oma kodust Karl Johani tänaval asuva Grand Caféni. see näeb välja nii:


siin aga on Ibsen ise seda teed kõndimas, pilt on tehtud Karl Johani tänaval umbes 1900:


muuseas, ka Peer Gynti maailmarännakud viisid teda just araablaste juurde.

Kommentaare ei ole: