31.5.08

tesla


Castaneda-listist (mis on suhteliselt välja surnud) saab teinekord väga põnevaid viiteid, nt hiljuti see - http://video.google.com/videoplay?docid=1821186096674958686&hl=en
tegu on venekeelse kolmveerandtunnise telefilmiga, kus väidetakse üsna uskumatuna tunduvaid asju, kuigi kõik on doktorite ja professorite sõnadega kinnitatud; asi meenutab konspiratsiooniteooriat, kuid mõjub samas üsna koherentsena, ei oska suhtuda.
nimelt räägitakse siin Nikola Teslast, keda on teinekord nimetatud ka meheks, kes leiutas kogu 20. sajandi - ja õigusega, sest tema leiutas-avastas vahelduvvoolu ning tänapäevase elektrivarustuse alused, ta oli raadio tegelik leiutaja (enne Popovi ja Marconit); tänapäeva lasertehnoloogia, televisioon, mobiiltelefonivõrgustik ja internet on Tesla poolt teoreetiliselt ette ära kirjeldatud ning põhinevad Tesla poolt tehtud leiutistel. nii et suur osa sellest elektrilisest ja elektroonilisest tegelikkusest, mille sees me elame, on sündinud ühe mehe peas.
Tesla üks eesmärke, mis pole aga teoks saanud, oli elektrivarustus, mis ei toimuks juhtmete kaudu, vaid n-ö õhu kaudu (nagu tänapäeval mobiililevi), kusjuures seda energiat ei pea spetsiaalselt millestki valmistama, vaid tuleb kasutada seda energiat, mis Maa ümber niikuinii olemas on (ma räägin väga umbes, ei jaga füüsikat nii hästi, et täpsemalt rääkida). see tähendanuks muuhulgas, et elekter olnuks tasuta kõigile kättesaadav nagu õhk, tarvitsenuks vaid omada vastavaid seadmeid. äike tekib ju tasuta.
ta tegi ka vastavaid katseid, ja suhteliselt suuremastaabilisi ning suuri energiahulki hõlmavaid (tema katsete ajal lõi New Yorgi kohal välku, mille oli tekitanud Tesla). siitmaalt algab see, mida on raske uskuda: nimelt väidab film, et Tunguska katastroof, mis toimus 1908 ja mida üldiselt peetakse meteoriidi kokkupõrkeks Maaga, on tegelikult ühe Tesla katse tulemus - katse aktiviseeris Maa ja ionosfääri vahel asuvad suured laengud, mis vallandusid Tunguskas (Tunguska asukoht ning Tesla labori asukoht Ameerikas asetsesid põhjapoolkera magnetpooluse suhtes sümmeetriliselt, füüsikaliselt võib selline asi tõenäoline olla). ilmselt polnud see ettekavatsetud tulemus, kuid sellega oli Tesla avastanud relva, mille purustusjõud oli hilisematest aatompommidest hulga suurem. hiljem on Tunguskas käinud Saksa salaekspeditsioon sõja ajal ning Nõukogude ekspeditsioon pärast sõda ning kumbki pole oma uuringuis lähtunud komeedi-teooriast.
film räägib ka sellest, et Tesla tegi oma avastused teisenenenud teadvuseseisundis (millele viitavad ka "tavalisemad" allikad, ta oligi "teistmoodi mõtlemisega" mees, kes magas vaid 2 tundi ööpäevas) ning et tal oli võime tulevikku ette näha, nt ennustas ta ette I maailmasõja alguse ja lõpu aja paarikuuse eksimusega; samuti nägi ta ette II maailmasõja puhkemist. filmi üks osa räägibki sellest, kuidas ta 1930. aastail suhtles salaja nii USA (mille kodanik ta oli - kuigi päritolult oli ta Horvaatia serblane), Briti, Saksa kui ka Nõukogude Liidu võimudega, pakkudes neile oma erinevaid relvastuslikke leiutisi; tema tagamõte olevat olnud hoida sõda ära, varustades vastaspooled nii võimsate relvadega, et sõja alustamine olnuks vaenupooltele liiga ohtlik. muuseas näitab film Saksamaal katsetatud salajast sõjalist masinat, Schaubergeri poolt leiutatud "lendavat taldrikut", mida aga sõja ajal kasutusele võtta ei jõutud, mis aga oleks liikunud meile tuntud lennumasinaist erinevatel põhimõtetel. filmi järgi on Schaubergeri taldriku sarnase masina juba sajandi alguses leiutanud ka Tesla. (Schaubergeri kohta on netis infot küll.) nii et peale kõige muu on Tesla selle filmi kohaselt ka ufolaevade leiutaja (muidugi ei kasuta neid kosmoseasukad, vaid maalased ise salajaste sõjaliste aparaatidena; Youtube'is levib muuseas üks video, film kgb arhiivist, millele on jäädvustatud selline taldrik, mis 1969 kukkunuvat alla Sverdlovski lähedal metsas. muidugi ei oska ma selliseid asju puhta kullana võtta, aga tont neid asju teab).
kui see kõik ka on üks järjekordne konspiratsiooniteooria, on see igal juhul üsna võluv fiktsioon; "Da Vinci koodist" igal juhul parem. muuseas, film võrdlebki Teslat geniaalsuse poolest da Vinciga. ka Leonardo olevat maganud väga vähe, veerand tundi iga kahe tunni tagant, mis teeb kokku neli tundi ööpäevas.

3 kommentaari:

Tõnis Vilu ütles ...

huvi pärast võiks siin näha paralleele vanakreeka müütidega, mida ka ilmselt usuti. aga nüüd nimetatakse enamvähem sama asja postmodernismile omaseks dokumentaalse ja fiktsionaalse miksimiseks. nali naljaks, inimeste mõistus on ikka üks ja see sama ning samas mitte. :D

tank ütles ...

tesla on olnud lugematute lugude keskne tegelane tema enda ajast alates. millegipärast on temast saanud elvise, hitleri, astronautide ja ufode kõrval 20. sajandi folkloori suurkuju. eks ta oli tõepoolest värvikas tegelane ja geniaalne leiutaja, kuigi ärilises mõttes pidi ta edisonile alla vanduma.
horvaadid ja serblased tülitsevad tema pärast siiamaani, mõlevad tahavad teda "enda omaks" kuulutada.

Anonüümne ütles ...

Muu seas on Tesla nukrast saatusest elu lõpus, vaesusest ja üksindusest, ning Edisoni tigedusest ja ahnusest kirjutanud Paul Auster oma "Moon Palace`is". Da Vinci kood see just ei ole, aga osalt väga huvitav USA ametliku ajaloo alternatiiv küll.