1.6.08

edisoni tool


Tesla töötas nooruses Edisoni juures ja pakkus elektrivarustuse jaoks Edisoni leitatud alalisvoolule alternatiiviks välja vahelduvvoolu, mille puhul energia ei kaoks ülekande käigus ära. Edison pidas Tesla vahelduvvoolu ideed ebapraktiliseks, lisaks olid arusaaatused Tesla töötasu asjus, ning Tesla lahkus Edisoni juurest. järgnes nn voolusõda, kus Edison püüdis tõestada, et vahelduvvool on halb asi. muuhulgas rõhutas ta seda, et vahelduvvool on alalisvoolust ohtlikum, selle tõestuseks surmas ta elektriga avalikult loomi ning lõpuks lasi ta Harold Pitney Brownil konstrueerida elektritooli, millel aastal 1890 ka esimene hukkamine täide viidi. nii Tesla kui ka vahelduvvoolu võrgu kaudu elektrit müüv ärimees George Westinghouse olid elektri sellise kasutamise vastu, viimane keeldus ka müümast vahelduvvoolugeneraatorit hukkamise tarbeks, öeldes, et tema kliendid ei taha tarbida elektrit, millega tapetakse inimesi - aga just see oligi Edisoni point.
asja iroonia on selles, et Edison oli ise tegelikult surmanuhtluse vastane, nii et mõnes mõttes kavaldas ta enda üle.
elektritooli idee iseenesest on pisut vanem - 1881 nägi ameerika hambaarst Alfred P. Southwick, kuidas üks mees sai silmapilkselt surma, puudutades töötavat elektrigeneraatorit; see viis ta mõttele, et elekter oleks humaanseim hukkamisviis. aastaks 1889 oli ta saavutanud selle, et New Yorgi osariigis lubati kasutada elektritooli hukkamisviisina. kuna Southwick oli hambaarstina harjunud töötama patsientidega, kes istuvad tema ees toolis, võttis ka tema idee just elektritooli kuju - nõnda on hambaarstitool elektritooli otsene esivanem.
ülal oleval pildil on kujutatud "Edisoni tooli" - sellise kujuga tooli kasutas Edison istumiseks sel perioodil, mil ta leiutas elektripirni; praegu on sellised toolid Ameerikas seeriatootmises.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Vaat kus lops! Tõepoolest, milleks elektritool, aga mitte näiteks elektripost või elektrivoodi? Nüüd on sellele siis vastatud.